Keresztúri-Tóth Kriszta

Együtt-nevelés

Együtt-nevelés

Nehéz helyzet: az exed új társat talált

Az egyik, mozaik családban élő ügyfelem mondta egyszer, hogy nagyon büszke arra, hogy ő és a gyermekei jó kapcsolatot ápolnak a legnagyobb gyermeke apjával, és annak új párjával.

2016. szeptember 15. - kereszturitothkriszta

csalad_hatulrol.jpg

Nem véletlenül lehet büszke, hiszen elképesztő mennyiségű munka áll a háttérben. Meg kellett vívnia a harcot, önmagával, a barátaival, a családjával.

Nagyon sok múlik azon, hogy hogyan ért véget a kapcsolatotok:

  • Kihűltek az érzelmek, és egy közös, racionális döntést hoztatok, miszerint külön utakon folytatjátok?
  • Évek óta húzódó, egyre mélyebb, durvább konfliktusok után, muszáj volt lépni?
  • Megcsalás után váltatok el, ahol az egyik fél mélyen megalázottan, sértve érzi magát?

Minden kapcsolat története más. Ha gyerekek is vannak egy házasságban, akkor a felbomlása után is megmarad a volt szülőtárssal a kapcsolat. Sokszor ez óriási fájdalommal, keserűséggel jár. Nem véletlenül tanácsolják a pszichológusok, hogy egy kapcsolatot el kell gyászolni. Az, hogy kinek mennyi időre van ehhez szüksége, az nagyon különböző lehet. Függ többek között attól, hogy sikerorientált, vagy kudarckerülő típus vagy. 

Túljutottál ezen a bénult időszakon, és lassan beindulnak a hétköznapok. Rendeződnek a gyerekekkel kapcsolatos kérdések, kialakul az új életetek ritmusa, működik közöttetek egy szülőtársi kapcsolat. Sok-sok érzelmet, és munkát tettél abba, hogy már ne kavarjanak fel a vele történő, gyerekeitekkel kapcsolatos beszélgetések.

És akkor jön valaki, aki felboríthatja az egyensúlyt! A volt párodnak barátnője, felesége, esetleg az új kapcsolatból  gyereke lesz.

Gondolhatod, hogy valójában ehhez már nincsen semmi közöd, de ez nem igaz. A közös gyerekeitek miatt minden változás érint téged is. Az, hogy a gyerekeitek hogyan viszonyulnak ehhez az új élethelyzethez, rajtad is múlik. Nagyon sokat tehetsz azért, hogy a gyerekek elfogadják az új családtagokat! Bármilyen nehéz elfogadni, de a kulcs ebben a helyzetben a te kezedben van.

Mit érdemes ilyenkor  átgondolni?

A legfontosabb: Mi az, ami a gyerekek érdekét szolgálja?

Nem kell barátkoznod, pusztán csak el kell fogadnod ezt az élethelyzetet. Ha minősíted, szidod, ellenséges vagy, azzal csupán egyetlen dolgot érhetsz el. Azt, amit valószínűleg a legkevésbé szeretnél, a gyereked nem fogja jól érezni magát az új személy társaságában, ellenséges lesz vele. Ez a kapcsolat meghatározó lesz abban, hogy milyen lesz a hangulat a másik otthonban! Ott, ahol ő rendszeresen időt tölt.

Ha kihűltek az érzelmek, és közösen döntöttetek a válás mellett, kölcsönösen lezárva a kapcsolatotokat, akkor talán egyszerűbb a helyzet. Elképzelhető, hogy lesznek nagy családi összejárások, és bizonyos idő eltelte után senkit nem fog feszélyezni a helyzet. Főleg, ha mindkét szülőtárs talál új párt magának. A gyerekek egy ilyen helyzetben nagyon erőteljesen tudják megtapasztalni , hogy mi az elfogadás.

Ha azonban megcsalás vetett véget a közös életeteknek, és még mindig kötődsz a volt párodhoz, akkor szinte vállalhatatlannak tűnhetnek ezek a lépések. De ha úgy közelíted, meg a szituációt, hogy rengeteget tehetsz azért, hogy a gyermeked hogyan fog gondolkodni erről az új helyzetről, és hogyan fogja érezni magát ezek után, segíthet. Ebben az esetben természetes, hogy nem szeretnél nagy családi találkozásokat. Természetes, hogy rosszul éled meg a másik boldogságát. Valószínűleg hosszabb időt vesz igénybe, hogy elfogadd az új helyzetet. Adj időt magadnak, és lehetőleg maradj semleges! Ha negatív véleményed van, akkor azt ne a gyerekekkel vitasd meg! Meséld el egy barátnődnek, vagy ha úgy érzed nem tudsz ezzel a helyzettel megbirkózni , kérj külső segítséget.

A gyermekeid, különösen, ha kicsik még a világot a te szemüvegeden keresztül látják. Ha folyamatosan szapulod a volt párod új társát, akkor ők is így fognak gondolkodni róla. Ezzel egyetlen dolgot fogsz elérni azt, hogy nem fogják jól érezni magukat a másik helyen, hiszen lesz ott egy olyan személy, akit Te utálsz.

  • Vedd tudomásul az új helyzetet!
  • Ha nem tudsz pozitívan viszonyulni, a gyermekek előtt akkor is legyél semleges!
  • Ne minősítsd, ne szapuld az új családtagot!
  • Gondolj arra, hogy a gyerekek rendszeresen fognak a másik otthonukban is időt tölteni! Az elsődleges cél, hogy ott is nyugalomban, biztonságban érezzék magukat!
  • Ha módodban áll, beszélj a volt pároddal! Biztosítsd az együttműködésedről, és cserébe kérd tőlük is ugyanezt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyutt-neveles.blog.hu/api/trackback/id/tr9111708713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása