Keresztúri-Tóth Kriszta

Együtt-nevelés

Együtt-nevelés

A hatékony megegyezés 7 lépcsőfoka

Milyen lépcsőfokokat kell végigjárnotok szülőként a válás után ahhoz, hogy a mindkettőtök számára elfogadható megállapodás megszülethessen?

2016. október 20. - kereszturitothkriszta

lepcso.jpg

Ebben az esetben nem tanácsos átugrani egyet sem!

Honnan ismerhető fel, hogy éppen melyik lépcsőfokon vagytok?

1. lépcső

Amikor felismeritek, hogy a helyzet, amiben éltek, tarthatatlanná vált. Folyamatosak a viták, a veszekedések. A beszélgetések, ha egyáltalán vannak, a régi sérelmek emlegetésével, személyeskedéssel, a másik hibáztatásával érnek véget. Az esetek többségében nem az aktuális megbeszélnivalón van a fókusz. A láthatások megszervezése, az iskolai kérdések mind egy-egy újabb akna az egyébként sem felhőtlen kapcsolatotokban. Mindketten érzékelitek, hogy leginkább a gyerekek látják ennek kárát, holott abban egyetértetek, ők a legfontosabbak. Felismeritek, hogy nem csak a gyerekeket, de benneteket is teljesen kimerít az egymás ellen folytatott hadjárat.

2. lépcső

Amikor megszületik a döntés, hogy változtatni kell. Ha minden marad a régiben, esélyetek sincs lezárni a kapcsolatotokat és új életet kezdeni egyedül, vagy valaki más oldalán. Még évekig foglyai maradtok az egymással vívott harcnak. Ezeknek a szituációknak nincsenek nyertesei, csak áldozatai. Legnagyobb vesztesek pedig éppen a gyerekek.

3. lépcső

Amikor tisztázzátok, mi van most. Mi a kiindulópont anyagilag, érzelmileg? Ez a klasszikus "Hol vagyunk most?" kérdés. Nem érdemes belefogni a "Mi lett volna, ha...?" típusú történetekbe, mert bármit is szerettetek volna, most nem az van. 

4. lépcső

Amikor meghatározzátok, mit szeretnétek elérni. Mi lenne az elfogadható megoldás számotokra? Mi az a tényező, aminek feltétlenül teljesülnie kell ahhoz, hogy  vállalható legyen számotokra a megállapodás? Ezek a gondolatok valószínűleg különbözni fognak, de a következő lépések éppen ezeket a különböző elképzeléseket csiszolják össze.

5. lépcső

Amikor megfogalmazzátok, hogy ti mit tesztek meg a célért. Milyen kompromisszumokra vagy áldozatokra vagytok hajlandók? Mennyiben vagytok képesek eltekinteni a múlt sérelmeitől, és az érzelmeitektől? Ez nagyon nehéz folyamat. Erre a lépcsőfokra tényleg csak akkor lehet fellépni, ha valóban elszántak vagytok!

6. lépcső

 Amikor elmondjátok, hogy mit kértek a másiktól. Miben szeretnétek a segítségét kérni? Ne legyenek irreálisak az elvárásaitok! Mindig a cél lebegjen a szemetek előtt! A fókusz végig a gyerekeken legyen! Ne a problémákat, a megoldásokat és a lehetőségeket keressétek!

7. lépcső

Amikor megkötitek a megállapodást, ami mindkettőtöknek vállalható. Ezután pedig tartjátok magatokat a megbeszéltekhez.

A titok csak annyi, hogy mindketten valóban nagyon akarjatok megegyezni egymással.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyutt-neveles.blog.hu/api/trackback/id/tr5611824401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása