Keresztúri-Tóth Kriszta

Együtt-nevelés

Együtt-nevelés

Vigyázz magadra, avagy itt az utolsó pillanat, hogy feltedd magadra az oxigénmaszkot!

Ez az egyik legnehezebben megvalósítható, de az egyik leghasznosabb tanács, amit váláskor kaphatsz.

2016. szeptember 29. - kereszturitothkriszta

oxigenmaszk.jpg

Vigyázz magadra! Mit lehet kezdeni ezzel az elcsépelt két szóval, amit gyakran elköszönés gyanánt is mondunk egymásnak? Mit is jelent ez pontosan?

És egyáltalán mi köze van a váláshoz, és a gyerekekhez?

 Induljunk a nagy "klasszikussal", amit minden repülőn elmondanak: Először a felnőtt tegye fel magára az oxigénmaszkot, utána tud segíteni a gyermekének!

Így van ez minden krízis helyzetben. Csak akkor tudod őt megfelelően segíteni, támogatni, ha magadra is vigyázol!

 A következő mondatokat lehet, hogy te is hallottad már:

"Mikor leszek már túl ezen?"

Minden válás története más, és más. Minden szereplő személyisége más, és más. Éppen ezért nincs értelme összehasonlítani őket. Lehet, hogy te gyorsabban, vagy éppen lassabban dolgozod fel a történteket, találsz megoldást a felmerülő problémákra. A lényeg, hogy tegyél meg minden tőled telhetőt! Ha valamivel nem boldogulsz, akkor ahhoz kérj segítséget! A gyerekeid mintát látnak tőled, hogyan kell megoldani egy nehéz élethelyzetet, hogyan kell konfliktusokat kezelni, vagy éppen hogyan kell talpra állni.

"Szinte csak kávén és cigin élek."

A másik jellemző tünete az önelhanyagolásnak a rendszertelen, és egészségtelen táplálkozás. (Állva bekapsz néhány falatot, péksüteményeket, gyorsételeket eszel, mellőzöd a főtt ételeket, kevés folyadékot iszol, sok kávét stb.) Természetesen, ha ez csak rövid ideig  történik, akkor nem okoz problémát, de ha huzamosabb ideig fenn áll, akkor lehetnek komoly következményei! Fontos, hogy jó fizikai állapotban légy, hiszen csak így tudod ellátni, segíteni, támogatni a gyerekeidet.

"Úgy sem érdekel senkit, hogy hogyan nézek ki."

Válsághelyzet közepén, amikor nem ez a legfontosabb kérdés, akkor előfordul, hogy nem fordítasz elég figyelmet a külsődre. Gondolj arra, a gyerekek szeretik az állandóságot, és gyorsan kiszúrják a változásokat! Ha azt látják, hogy idáig fontos volt számodra a megjelenésed, most pedig elhanyagolod magad, még inkább az tudatosul bennük, hogy valami nagy baj van.

"Egy kis nyugtató, altató vagy egy-két sör esténként még nem a világ vége!"

Lehet, hogy úgy érzékeled, az alkohol vagy a gyógyszerek rövid időre segítenek eltávolodni a problémától, tompítják a fájdalmat, de nem fogják megoldani a konfliktusokat! Sőt! Ne feledd, a gyerekeknek ebben az esetben, az egyik legrosszabb megoldási mintát mutatod! Ha úgy érzed, nem boldogulsz egyedül ezzel a kérdéssel, feltétlenül kérj segítséget!

" Éjjel nem alszom, nappal pedig fel tudnék robbanni, azután meg teljes depresszióba esek."

Keresd meg neked mi a "szeleped"! Mitől oldódik a feszültséged? Még akkor is, ha idáig nem tetted, kezdj el valamit mozogni. Bármit, amihez kedved van, vagy amit megengedhetsz magadnak. Fuss, tornázz, táncolj, ugrálj vagy jógázz! A mozgás mindig segít a stressz kezelésében, a belső feszültség oldásában, a gondolatok rendezésében, egyéb jótékony hatásairól nem is beszélve. Ha ezt látják a gyerekek, számukra is természetes lesz, hogy a mozgást is használják segítségképpen a krízishelyzetekben.

"Nincs szükségem arra, hogy állandóan kérdezgessék hogy vagyok, és egyébként is szinte csak közös barátaink vannak."

Nem megoldás, ha elzárkózol, bármilyen okból is tennéd! Ha attól tartasz, hogy mindenki a válásod részleteit kérdezné és kéretlenül osztogatná a tanácsokat, akkor mond el mit szeretnél. Kérd őket, hogy mellőzzék a témát, mert éppen feltöltődni, kikapcsolódni szeretnél a társaságukban. Ha egyértelmű a kérés, akkor azt tiszteletben tartják a barátok. Ha egy feltöltődött, nyugodtabb szülőt kapnak vissza a gyerekeid, csak jól járhatnak!

"Nem akarom hallgatni a sopánkodást, hogy már az elején megmondtuk, és egyébként is miért nem szeded már össze magad!"

Ha elfogadó, és támogató családtagjaid vannak, akkor tölts időt velük, mert megnyugtató a tudat, hogy bármi történik, ők ott vannak neked! A gyermekeknek biztonságot adhatnak a nagyszülők, az unokatestvérek. Ne foszd meg őket ettől a lehetőségtől. Ugyanúgy, mint a barátok esetében mond el, mit szeretnél, miben tudnak segíteni Neked! Így el tudod kerülni a klasszikus "Mindenki csak jót akar" félreértéseket, és konfliktusokat! Ha nem ilyen támogató a családod, akkor is fontold meg a gyermekek miatt az együtt töltött idő lehetőségét! Ha úgy gondolod, szóba sem jöhetnek, akkor tölts még több időt a barátaid társaságában a gyermekekkel együtt!

"Ezt úgysem érti más, és egyébként sem tud egy idegen segíteni."

Lehetnek olyan szituációk, amelyekkel képtelen vagy egyedül megbirkózni! Ilyenkor kérj segítséget egy olyan embertől, akinek ez a szakterülete. Sokszor nehéz segítséget kérni, és segítséget elfogadni. Egy külső személy azonban egészen más nézőpontból tudja Neked megmutatni a helyzetedet. Feltehet olyan kérdéseket, amelyek megválaszolásával magad fogod megtalálni a számodra legelfogadhatóbb megoldást. A barátaid is segíthetnek, de valószínűleg hasonlóan gondolkodnak a világról, és hasonló a kommunikációs eszköztáruk is. Éppen emiatt kevésbé tudnak kizökkenteni.

Ebben is mintát adsz, mert Tőled tanulják meg, hogy vannak olyan helyzetek, amelyekkel nagyon nehéz megbirkózni, és ilyenkor segítséget lehet, és kell kérni a megoldás megtalálásához. Legyen ez akár jogi, orvosi, vagy pszichológiai kérdés.

Most nézzük meg mit érzékelnek ezekben a fenti esetekben a gyerekek:

Anya,Apa ideges, rosszkedvű, türelmetlen, lefogyott, nem foglalkozik magával, sír, mindig másokat hibáztat, sehová nem jár, iszik, nyugtatózza magát, nincs ideje velünk foglalkozni, sohasem nevet... (elvált szülők gyerekei mondták)

Minden kapcsolat, és minden válás más és más, de abban mindegyik megegyezik, hogy a párok óriási stresszt élnek meg, amikor véget ér. Ha gyerekek vannak, akkor ez még erőteljesebb, hiszen nem csak a saját életüket kell elrendezni, de még róluk is gondoskodni kell. Minden válás megviseli a gyerekeket bárhogyan is történik, és kevés kivételtől eltekintve minden szülő szeretné őket a legjobban segíteni a történtek feldolgozásában.

Éppen ezért olyan fontos, hogy rendben légy! 

Tehát oxigénmaszkokat fel!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyutt-neveles.blog.hu/api/trackback/id/tr6311752199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása